Suiker



De natuurlijke zoetmaker verleidt en inspireert tot heerlijke gerechten. In
keukens over de hele wereld wordt suiker als onmisbaar ingredi�nt toegepast.

De eerste smaak waarmee we als baby kennis mee maken is zoet. Een ervaring die
bij de meeste van ons leidt tot een levenslange voorkeur�

Bij suiker denken we al snel aan heerlijke zoetigheden als chocolade, gebak,
snoepgoed en desserts. Maar suiker geeft ook smaak aan vele andere gerechten.
Zo haalt suiker in groente de smaak naar boven. Het toevoegen van een klein
schepje suiker aan bijvoorbeeld ma�s, worteltjes, asperges, peulen of
doperwten versterkt de smaak en vermindert de soms aanwezige meligheid.

Ook in zoute en zure gerechten zorgt suiker voor een aangename smaakdimensie.
Denk maar aan het schepje suiker in de sladressing of in de yoghurt.

Naast de aangename smaak biedt suiker nog vele andere gunstige eigenschappen die
bij de voedselbereiding worden toegepast.

Om de smaak, structuur en kleur van vruchten voor lange tijd te behouden wordt
fruit geweckt, geconfijt of ingemaakt met suiker of suikerstroop. Daarnaast
zorgt suiker voor stevigheid en, samen met stijf geslagen eiwit, voor
luchtigheid in gerechten zoals ijs, toetjes, gebak en snoepgoed.

Het is voor ons moeilijk voor te stellen dat suiker vroeger een schaars en
kostbaar goed was. De zoete smaak van suiker heeft altijd een grote
aantrekkingskracht op de mens uitgeoefend. Zo heeft suiker grote invloed gehad
op talloze beschavingen. Nog steeds herkennen we deze invloed in tradities
van culturen over de hele wereld. Ook in Nederland is de associatie van
suiker met goedheid, voorspoed en genieten nog steeds zichtbaar. Denk
bijvoorbeeld aan het Sinterklaas feest; wie zoet is krijgt lekkers�.

Over suiker en onze gezondheid doen nog steeds veel fabels de ronde. Zo zou
suiker ongezond zijn. Maar een wetenschappelijk feit is dat suiker ��n van de
koolhydraten is. En koolhydraten hebben we elke dag nodig.

Naast suiker zijn andere voorbeelden van koolhydraten: zetmeel uit aardappelen
en brood, fructose uit fruit. Minimaal 40% van alle energie die we dagelijks
uit onze voeding halen, dient van koolhydraten afkomstig te zijn, maximaal
10% uit eiwitten en 20 tot maximaal 40% uit vetten.

De Gezondheidsraad maakt bij deze aanbevelingen geen onderscheid tussen de soort
koolhydraat, zolang er maar niet m��r energie wordt ingenomen (voeding) dan
wordt verbruikt (beweging) en de diverse benodigde voedingsstoffen in voldoende
mate aanwezig zijn. Voor het gebruik van suiker is geen maximale
hoeveelheid vastgesteld.

Energiebalans
Deskundigen zijn het erover eens dat overgewicht wordt veroorzaakt door een
verstoorde energiebalans: te veel energie �eten� en te weinig energie �
verbruiken�. Komt er meer energie (uit eiwitten, vetten, koolhydraten of alcohol
) ons lichaam binnen dan we verbruiken, dan wordt de onverbruikte energie
als vet opgeslagen.

Consumptie
Overigens blijkt dat de consumptie van suiker in de periode 1987-1998 nagenoeg
stabiel bleef, terwijl overgewicht in dezelfde periode een steeds groter
probleem werd. Mensen met overgewicht worden door de Gezondheidsraad geadviseerd
om minder vet te eten (in totaal maximaal 30 tot 35%). Om overgewicht te
voork�men, is het belangrijk om voldoende te bewegen en verantwoord en
gevarieerd te eten. Suiker past prima in een gebalanceerd voedingspatroon en een
actieve levensstijl.

Suiker wordt in Nederland gewonnen uit de suikerbiet. Dit landbouwgewas bevat
van nature een hoge concentratie aan glucose (druivensuiker) en fructose
(vruchtensuiker). Die vormen samen sacharose, onze alledaagse suiker.
Suikerbieten groeien goed in ons klimaat. Het loof steekt boven de grond uit en
vangt het zonlicht op dat nodig is voor het aanmaken van suiker. Hierbij
komt veel zuurstof vrij, wat bietenvelden tot d� zuurstofleverancier van de
akkerbouw maakt.

De suiker uit de bieten winnen vormt een 100% natuurlijke zoetstof, zonder
toevoegingen. Niet alleen maakt suiker talloze gerechten heerlijk zoet. De
suiker voorziet, als onderdeel van de koolhydratenfamilie in onze dagelijkse
energiebehoefte. Suiker is dus energie van nature.

Milieuzorg: Natuurlijk!
Bij een natuurproduct als suiker hoort een milieubewust productieproces. De
suiker-producenten hebben de zorg voor het milieu in hun ondernemingsstrategie
ingebed.Hierbij beperken ze zich niet tot de suikerfabricage. Men werkt nauw
samen met de branchegenoten en partners. Zo streeft men naar een optimale
milieuwinst over het hele proces. Van de duurzame ontwikkeling van
bietenteelt tot een optimale distributie van de suikerproducten.

Natuurlijke energiebron voor mens �n machine
Alcohol en auto�s vormen een perfecte combinatie. We hebben het dan over alcohol
als biobrandstof. Van suikerbieten kan bio-ethanol worden gemaakt. Een
brandstof die uitstekend geschikt is als motorbrandstof. Hiermee worden niet
alleen schaarse fossiele brandstoffen uitgespaard, bovendien is bio-ethanol
veel minder schadelijk voor het milieu dan gewone autobrandstoffen. Volgens
kenners zal het niet lang meer duren voordat de eerste auto�s, die geschikt
zijn voor biobrandstof, op de markt verschijnen.
Home