Kruidenmengsels



Apple-pie spice
(voor 1 apple-pie-vulling)
Dit mengsel wordt in Amerika gebruikt.
2 theelepels kaneelpoeder
1 theelepel nootmuskaat (gemalen)
1/3 theelepel gemberpoeder (djah� - Conimex)

Bouquet garni
Vastbinden met een touwtje: 4 takjes peterselie, 2 takjes selderij
of kervel, 1 takje tijm en 1 laurierblad

Cajun kruiden - Cajun spice mix
Cajun kruidenmengsels - er zijn net er zoveel als er Cajun's zijn!

Eenvoudig
2 theelepels zout
2 1/2 theelepel paprikapoeder
2 theelepels knoflookpoeder
1 theelepel oregano (gedroogd)
1 theelepel cayennepeper
1 theelepel zwarte peper
1 theelepel uienpoeder
1 theelepel tijm of rozemarijn (gedroogd)

Uitgebreid
1 eetlepel paprikapoeder (mild)
2 1/2 theelepel zout
1 theelepel uienpoeder
1 theelepel knoflookpoeder
1 theelepel cayennepeper
3/4 theelepel witte peper
3/4 theelepel zwarte peper
1/2 theelepel oregano (gedroogd)
1/2 theelepel tijm (gedroogd)
met als extra toevoegingen (en/of):
selderij - basilicum - dragon - komijnzaad -
gemalen laurier (gedroogd, elk 1/2 theelepel))

Chilipoeder- mild
3 eetlepels paprikapoeder
1 eetlepel komijnpoeder (djinten - Conimex)
2 eetlepels oregano (gedroogd)
2 theelepels cayennepeper (droog, gemalen)
1/2 theelepel knoflookpoeder

Naar smaak kan er meer (of minder) cayennepeper toegevoegd worden.
In sommige Amerikaanse recepten wordt Red Chili Powder gebruikt
= cayennepeper (droog, gemalen)

Chili kruidenmix - Chili Seasoning Mix
1 verpakking (voor bijvoorbeeld 500 gram gehakt)

Tip: Deze mix is flink 'gepeperd', naar smaak kan er minder cayennepeper
toegevoegd worden.

1 eetlepel bloem
1/2 theelepel paprikapoeder
2 eetlepels uiensnippers (gedroogd)
1/4 theelepel knoflookpoeder
1 1/2 theelepel cayennepeper
1/2 theelepel suiker
1 theelepel zout
1/2 komijnpoeder (djinten - Conimex)

Chineesvijfkruiden poeder - Cinq Epices - Five Spice Powder
2 theelepels Sichuan peper of zwarte peperkorrels
8 stuks steranijs of 4 theelepels anijszaad
1 eetlepel venkelzaad
1/2 theelepel kruidnagelpoeder
1 eetlepel kaneelpoeder

Rooster de peperkorrels circa 3 minuten in een droge koekenpan
op matig vuur tot het aroma vrij komt. Maal de peper, anijs en
het venkelzaad in de mengbeker van de keukenmachine fijn. Zeef
het mengsel en meng het met de andere kruiden.

Fines Herbes
gelijke delen peterselie, dragon, kervel en bieslook
(of kervel en bieslook)

Garam Masala - (Indian) Sweet Spice Mix
In de Indiase en keuken wordt de garam masala speciaal voor
elk gerecht bereid. De samenstelling is meestal familiegeheim.

Eenvoudig
1 eetlepel komijnpoeder
1 eetlepel korianderpoeder
2 theelepels zwarte peper
2 theelepels kardemompoeder
1 theelepel kaneelpoeder
1/2 theelepel kruidnagelpoeder

Uitgebreid
2 eetlepels zwarte peperkorrels
2 eetlepels komijnzaad
1 1/2 eetlepel korianderzaad
1 eetlepel venkelzaad
1 theelepel hele kruidnagels
1/2 eetlepel kardemomzaad (zonder peulen)
3 stuks pijpkaneel - in stukken gebroken

Verwarm de oven voor op 135 graden Celsius.
Leg de kruiden op de bakplaat en bak ze 20 - 25
minuten, roer af en toe. Laat afkoelen en maal
de kruiden in de mengbeker van de keukenmachine
tot een fijn poeder

Italiaanse kruidenmix = Italian Seasoning Mix
2 theelepels basilicum - gedroogd
2 theelepels peterselie - gedroogd
1 theelepel oregano - gedroogd
1 theelepel uiensnippers - gedroogd
1/2 theelepel tijm - gedroogd
1/2 theelepels knoflookpoeder
1 mespunt zwarte peper - gemalen
1 mespunt salie - gedroogd

Kip kruidenmix - Chicken Seasoning Mix
(voor 1 kilogram kip)
2 1/2 theelepel zout
1 1/2 theelepel paprikapoeder
1 theelepel uienpoeder
3/4 theelepel bonenkruid (poeder)
1/4 theelepel koriander (ketoembar- Conimex)
3/4 theelepel knoflookpoeder
1/2 theelepel zwarte peper (gemalen)
1/2 theelepel tijm (poeder)
1/2 theelepel basilicum (poeder)

Kerrie
Kerrie is een mengsel van diverse specerijen.
In kerriepoeder kunnen gemalen kurkuma, karwij,
koriander, kardemom, (cayenne)peper, kruidnagel,
gember, kaneel en mosterdzaad voorkomen. De smaak
kan daardoor per merk sterk verschillen. In de Indiase
en Indonesische keuken wordt de kerrie speciaal voor
elk gerecht bereid.

Knoflookzout
3 delen zout + 1 deel knoflookpoeder
1 theelepel knoflookzout = 3/4 theelepel zout + 2 teentjes knoflook
(1 teen knoflook = 1/8 theelepel knoflookpoeder)

Koekkruiden
Koekkruidenmengsels kunnen sterk verschillen.

Mengsel voor Groninger koek
1 eetlepel kruidnagelpoeder
1 1/2 eetlepel kaneelpoeder
1/2 eetlepel nootmuskaat
1 theelepel gemberpoeder
1/2 theelepel zout
1/4 theelepel peper

Provençaalse kruiden- Herbes de provence
De samenstelling van het mengsel staat niet vast.
Traditioneel bestaan de basisingredi�nten uit rozemarijn,
bonenkruid, marjolein en tijm, waaraan nog basilicum,
salie en lavendel kunnen worden toegevoegd.

Basis:
1 theelepel rozemarijn (gedroogd)
1 eetlepel marjolein (gedroogd)
1 eetlepel tijm (gedroogd)
1 eetlepel bonenkruid (gedroogd)

Extra:
1/2 theelepel salie (gedroogd)
1/2 theelepel lavendel (gedroogd)
1 theelepel basilicum (gedroogd)

Rommelkruid
(wordt gebruikt in balkenbrij)
2 theelepels zwarte peper (gemalen)
1 theelepel nootmuskaat
1 theelepel kruidnagelpoeder
1/2 theelepel anijszaad

Speculaaskruiden
(voor 500 gram zelfrijzend bakmeel of bloem)
6 theelepels kaneelpoeder
2 theelepels nootmuskaat
1 theelepel kruidnagelpoeder
1 theelepel anijszaad, gemalen

(Tip: of 4 anijsblokjes voor anijsmelk met de suiker
in het recept voor de speculaas meewegen)

Speculaaskruiden 2
(voor 500 gram zelfrijzend bakmeel of bloem)
6 theelepels kaneelpoeder
2 theelepels nootmuskaat
1 theelepel kruidnagelpoeder
1/2 theelepel witte peper (gemalen)
1 theelepel kardemompoeder
1 theelepel anijszaad, gemalen (zie tip boven)

Taco kruidenmix (Taco Seasoning Mix)
1 zakje (voor 500 gram gehakt)
2 theelepels uiensnippers -gedroogd
1 theelepel cayennepeper
1/2 theelepel paprikapoeder
1/4 theelepel oreganopoeder ( = 1 theelepel gedroogde oregano)
1 theelepel zout
1 theelepel ma�zena
1/4 theelepel knoflookpoeder
1/2 theelepel komijnpoeder (djinten - Conimex)

Home