Gevulde kerstkalkoen (12 personen) |
Ingrediënten: 3 el olijfolie 35 gr boter 2 uien fijngesneden 4 stengels bleekselderij, fijngesneden 1 granny smith appel in kleine stukjes 90 gr gedroogde gewelde abrikozen fijngesneden 100 gr witbrood ontkorst, fijn gekruimeld 80 gr havermout 50 gr walnoten grof gehakt 2 el peterselie fijngesneden 2 sinaasappels ½ el zout 1 tl peper 1 kalkoen van 4 kilo 3 dl gevogelte fond |
Bereidingswijze: Verwarm in een braadpan 3 el olijfolie en de boter. Voeg de ui en bleekselderij toe en fruit deze zachtjes. Neem de pan van het vuur en voeg de appel, abrikozen, het broodkruim, de havermout, noten en peterselie toe. Boen de sinaasappels af en rasp het oranje deel van de schil. Pers 1 sinaasappel uit en voeg zowel de schil als het sap toe aan de vulling. Breng op smaak met peper en zout. Zet de vulling weg tot gebruik. Was de kalkoen aan de binnen en de buitenkant. Dep de kalkoen goed droog. Duw de vulling in de buikholte en druk hem goed aan. Trek het losse vel over de vulling en zet goed vast met cocktailprikkers. Verwarm de oven voor op 90 graden. Wrijf de kalkoen in met olie en plaats hem in de braadslede. Plaats de braadslee onder het midden van de oven en laat hem in 6 uur langzaam gaar worden. Bestrijk de kalkoen elk uur met wat olijfolie. Laat de kalkoen bruin worden door het laatste half uur de kalkoen op 180 graden in de oven te laten staan. De kalkoen is gaar als je erin prikt en het vocht dat eruit loopt helder van kleur is. Leg de kalkoen op een grote schaal en houd hem warm onder alu folie. Schenk 1 dl fond in de braadslede en roer de aanbaksels los. Zet de braadslee opnieuw 15 minuten in de oven zodat alle aanbaksels losweken. Roer alles goed los en schenk het vocht in een pannetje. Schenk de rest van de fond erbij en breng de jus aan de kook. Laat je jus inkoken tot ongeveer 2 dl. |