Gevulde kerstkalkoen (12 personen)



Ingrediënten:

3 el olijfolie
35 gr boter
2 uien fijngesneden
4 stengels bleekselderij, fijngesneden
1 granny smith appel in kleine stukjes
90 gr gedroogde gewelde abrikozen fijngesneden
100 gr witbrood ontkorst, fijn gekruimeld
80 gr havermout
50 gr walnoten grof gehakt
2 el peterselie fijngesneden
2 sinaasappels
el zout
1 tl peper
1 kalkoen van 4 kilo
3 dl gevogelte fond
















Bereidingswijze:

Verwarm in een braadpan 3 el olijfolie en de boter.
Voeg de ui en bleekselderij toe en fruit deze
zachtjes. Neem de pan van het vuur en voeg de appel,
abrikozen, het broodkruim, de havermout, noten en
peterselie toe. Boen de sinaasappels af en rasp het
oranje deel van de schil. Pers 1 sinaasappel uit en
voeg zowel de schil als het sap toe aan de vulling.
Breng op smaak met peper en zout. Zet de vulling weg
tot gebruik.

Was de kalkoen aan de binnen en de buitenkant. Dep de
kalkoen goed droog. Duw de vulling in de buikholte en
druk hem goed aan. Trek het losse vel over de vulling
en zet goed vast met cocktailprikkers.

Verwarm de oven voor op 90 graden. Wrijf de kalkoen
in met olie en plaats hem in de braadslede. Plaats de
braadslee onder het midden van de oven en laat hem
in 6 uur langzaam gaar worden. Bestrijk de kalkoen
elk uur met wat olijfolie. Laat de kalkoen bruin worden
door het laatste half uur de kalkoen op 180 graden in
de oven te laten staan. De kalkoen is gaar als je erin
prikt en het vocht dat eruit loopt helder van kleur is.

Leg de kalkoen op een grote schaal en houd hem warm onder
alu folie. Schenk 1 dl fond in de braadslede en roer de
aanbaksels los. Zet de braadslee opnieuw 15 minuten in
de oven zodat alle aanbaksels losweken. Roer alles goed
los en schenk het vocht in een pannetje. Schenk de rest
van de fond erbij en breng de jus aan de kook. Laat je
jus inkoken tot ongeveer 2 dl.

Home