Gegratineerd Brussels lof |
Ingrediënten: 4 dikke struiken witlof 100 gr boter 50 ml water 1 teentje knoflook geperst 50 gr bloem 150 ml melk (verwarmd) 1 el franse mosterd 150 gr geraspte kaas zout en peper gemalen nootmuskaat 8 plakjes gekookte ham 1 kg aardappelen gekookt en gehalveerd |
Bereidingswijze: Maak de witlof schoon en snijd hem in dunne reepjes. Leg de stukjes witlof in een braadpan en voeg 25 gr boter, water en knoflook toe. Stoof de witlof in een half uur op een halfhoog vuur gaar. Neem de witlof uit de pan. Gooi het kookvocht NIET weg. Doe het kookvocht in een maatbeker en vul het aan met de melk. Smelt in een steelpan 50 gr boter en roer de bloem erdoor. Roer met de garde krachtig het kookvocht erbij en breng aan de kook. Kook de saus op een laag vuur nog 5 minuten door. Roer de mosterd en bijna alle kaas erdoor en laat de kaas smelten. Breng de saus op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Vet een ruime ovenschaal in. Doe de witlof in het midden in een schaal en schik de aardappels er links en rechts naast. Snijd de ham in reepjes en verdeel over de schaal. Schenk de kaassaus erover en bestrooi de schotel met de rest van de kaas. Gratineer de ovenschaal 15-20 minuten in de oven op 200 graden. |