Gegratineerd Brussels lof



Ingrediënten:

4 dikke struiken witlof
100 gr boter
50 ml water
1 teentje knoflook geperst
50 gr bloem
150 ml melk (verwarmd)
1 el franse mosterd
150 gr geraspte kaas
zout en peper
gemalen nootmuskaat
8 plakjes gekookte ham
1 kg aardappelen gekookt en gehalveerd



Bereidingswijze:

Maak de witlof schoon en snijd hem in dunne reepjes.
Leg de stukjes witlof in een braadpan en voeg 25 gr boter,
water en knoflook toe. Stoof de witlof in een half uur op
een halfhoog vuur gaar. Neem de witlof uit de pan.
Gooi het kookvocht NIET weg. Doe het kookvocht in een maatbeker
en vul het aan met de melk. Smelt in een steelpan 50 gr boter
en roer de bloem erdoor. Roer met de garde krachtig het kookvocht
erbij en breng aan de kook. Kook de saus op een laag vuur nog
5 minuten door. Roer de mosterd en bijna alle kaas erdoor en laat
de kaas smelten. Breng de saus op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
Vet een ruime ovenschaal in. Doe de witlof in het midden in
een schaal en schik de aardappels er links en rechts naast.
Snijd de ham in reepjes en verdeel over de schaal.
Schenk de kaassaus erover en bestrooi de schotel met de rest van de kaas.
Gratineer de ovenschaal 15-20 minuten in de oven op 200 graden.

Home