Rundvleeskroketten |
Ingrediënten: 1 laurierblad flinke tak peterselie stukje foelie 1 takje tijm 400 gr rundspoulet 1 boswortel ¼ ui 4 peperkorrels geplet zout, peper 60 gr boter 60 gr bloem 1 el fijngesneden peterselie nootmuskaat paneermeel 2 eieren |
Bereidingswijze: Bind de laurier, peterselie, foelie en tijm met een stukje keukentouw bij elkaar. Breng de poulet met de wortel, ui, het kruidenboeket en 6 dl water langzaam tegen de kook aan. Laat de bouillon minimaal 1 uur zachtjes trekken, het mag niet koken. Zeef de bouillon boven een andere pan en breng op smaak met zout en peper. Neem de poulet uit de zeef en snijd het in kleine stukjes. Laat de boter langzaam smelten in een braadpan met dikke bodem. Zet het vuur iets hoger, voeg de bloem in een keer toe en laat het al roerend opnemen door de boter. Geef het mengsel even de tijd om goed te garen. Draai nu het vuur iets lager. Voeg al roerende 1 dl bouillon toe. De bloem zorgt voor de binding, tijdens het roeren krijg je een dikke, gebonden saus. Voeg nu in delen nog 5 dl bouillon toe en blijf roeren zodat een mooie, dikke, gebonden saus ontstaat. Voeg de peterselie toe en breng de ragout op smaak met zout, peper en nootmuskaat en voeg het vlees toe. Verdeel de ragout over een platte grote schaal. Doe dat mooi gelijkmatig, zodat je later gelijkmatige porties kunt maken. Dit is belangrijk, omdat de kroketten dan even dik zijn als je ze gaat bakken. Laat de ragout eerst afkoelen, dek dan af met plastic folie en laat nog 5 uur in de koelkast opstijven. Vul een diep bord met het paneermeel en klop in een ander diep bord de eieren met 2 el water los. Snijd de opgestijfde ragout in 16 gelijke porties. Maak je handen vochtig en rol van de porties mooie kroketten, zorg dat er geen naadjes inzitten. Rol ze eerst door het paneelmeel en zorg dat de vorm goed blijft. Rol ze daarna door het ei en tot slot weer door de paneermeel. Zet de kroketten met folie afgedekt in de koelkast. Je kunt ze zo ook goed verpakt in de vriezer zetten. Verwarm de frituurolie tot 180 graden. Bak de kroketten met 3-4 tegelijk in 7 minuten goudbruin in de olie. Neem de kroketten met een schuimspaan uit de olie en laat ze kort uitlekken op keukenpapier. Lekker op een wit puntje met mosterd. |