Rundvleeskroketten



Ingrediënten:

1 laurierblad
flinke tak peterselie
stukje foelie
1 takje tijm
400 gr rundspoulet
1 boswortel
ui
4 peperkorrels geplet
zout, peper
60 gr boter
60 gr bloem
1 el fijngesneden peterselie
nootmuskaat
paneermeel
2 eieren























Bereidingswijze:

Bind de laurier, peterselie, foelie en tijm met een stukje
keukentouw bij elkaar. Breng de poulet met de wortel, ui,
het kruidenboeket en 6 dl water langzaam tegen de kook aan.
Laat de bouillon minimaal 1 uur zachtjes trekken, het mag
niet koken. Zeef de bouillon boven een andere pan en breng
op smaak met zout en peper. Neem de poulet uit de zeef en
snijd het in kleine stukjes.

Laat de boter langzaam smelten in een braadpan met dikke bodem.
Zet het vuur iets hoger, voeg de bloem in een keer toe en laat
het al roerend opnemen door de boter. Geef het mengsel even
de tijd om goed te garen. Draai nu het vuur iets lager. Voeg al
roerende 1 dl bouillon toe. De bloem zorgt voor de binding,
tijdens het roeren krijg je een dikke, gebonden saus. Voeg nu
in delen nog 5 dl bouillon toe en blijf roeren zodat een mooie,
dikke, gebonden saus ontstaat. Voeg de peterselie toe en breng
de ragout op smaak met zout, peper en nootmuskaat en voeg het
vlees toe.

Verdeel de ragout over een platte grote schaal. Doe dat mooi
gelijkmatig, zodat je later gelijkmatige porties kunt maken.
Dit is belangrijk, omdat de kroketten dan even dik zijn als je
ze gaat bakken. Laat de ragout eerst afkoelen, dek dan af met
plastic folie en laat nog 5 uur in de koelkast opstijven.

Vul een diep bord met het paneermeel en klop in een ander diep
bord de eieren met 2 el water los. Snijd de opgestijfde ragout
in 16 gelijke porties. Maak je handen vochtig en rol van de porties
mooie kroketten, zorg dat er geen naadjes inzitten. Rol ze eerst
door het paneelmeel en zorg dat de vorm goed blijft. Rol ze daarna
door het ei en tot slot weer door de paneermeel. Zet de kroketten
met folie afgedekt in de koelkast. Je kunt ze zo ook goed verpakt
in de vriezer zetten.

Verwarm de frituurolie tot 180 graden. Bak de kroketten met 3-4
tegelijk in 7 minuten goudbruin in de olie. Neem de kroketten met
een schuimspaan uit de olie en laat ze kort uitlekken op keukenpapier.
Lekker op een wit puntje met mosterd.

Home