Plat brood



Ingrediënten:

2 tl gedroogde gist
1 � tl zout
250 gr tarwegriesmeel
50 ml olijfolie
350 gr bloem
1 eierdooier










Bereidingswijze:

Schenk 1 dl handwarm water in een kom en strooi de gist erin. Laat dit � 5 min. staan,
roer het daarna goed door tot de gist is opgelost. Meng griesmeel, bloem en zout en doe
het mengsel in een grote kom. Maak in het midden een kuiltje en schenk daarin het
gistmengsel en de olijfolie. Voeg nog ongeveer 350 ml. water toe en roer alle ingredi�nten
door elkaar tot een samenhangend deeg. Leg het deeg op een bebloemd werkvlak en kneed het
tot het deeg glad en soepel is. Doe het deeg in een met olie ingewreven kom en laat het
deeg afgedekt met een doek 1-1 1/2 uur rijzen op een lauwwarme plek tot het in volume
verdubbeld is. Druk het deeg daarna in en laat het � 10 min rusten. Deel het deeg in twee�n
en rol elk deel uit tot een plat brood van � 18 cm doorsnee en 2 1/2 cm dik. Leg de broden
op de bakplaat dek ze nogmaals af met een doek en laat ze nogmaals 30-45 min rijzen. Verwarm
de oven voor op 200 C. Klop de eidooier los met 2 el. water en bestrijk de broden met het
dooiermengsel. Prik de broden met een houten prikker regelmatig in en bak ze in � 30 min.
gaar en lichtbruin in het midden van de oven. De broden zijn gaar als u een hol geluid hoort
als u op de onderkant klopt. Laat de broden op een rooster afkoelen.

Lekker als vervanging van stokbrood maar ook te gebruiken als pizzabodem

Home