Paasbrood



Ingrediënten:

250 g rozijnen
1 eetlepel bloem
1 citroen
500 g witbroodmix
1 zakje vanillesuiker
25 g boter
1 ei
250 ml melk
1/2 pakje amandelspijs (a 300 g)
2 eetlepels maanzaad (zakje a 125 g)
































Bereidingswijze:

Doe de rozijnen in een zeef en spoel ze af met koud water.
Dep ze na het uitlekken verder droog met keukenpapier
of een schone theedoek. Schud de rozijnen in een schaal
om met de bloem. Boen de schil van de citroen goed schoon
onder de kraan, bijvoorbeeld met een schoon schuursponsje.
Rasp de gele schil eraf tot je op het wit komt (dat smaakt
bitter). Doe de broodmix in een beslagkom of de kom van de
keukenmachine. Meng de rasp en vanillesuiker erdoor.

Smelt de helft van de boter langzaam in een steelpannetje.
Breek het ei boven een kom en klop het met een vork los.
Roer de melk en gesmolten boter erdoor. Schenk dit mengsel
bij de broodmix. Gebruik de mixer of keukenmachine om er een
stevig deeg van te kneden.Als het deeg klaar is, kneed je er
met je handen de rozijnen doorheen (anders gaan ze kapot).

Doe het deeg in een kom en dek deze af met plasticfolie.
Laat het deeg 10 minuten op een warme plek staan om te 'rijzen'
(de deegbol wordt dan vanzelf groter). Verdeel het deeg nu in
16 porties en rol ze tussen je handen tot bolletjes. Maak van de
amandelspijs ook 16 kleine bolletjes. Druk met je duim een gat
in elk deegbolletje, stop er een spijsbolletje in en vouw het deeg
weer dicht. Leg nu 1 bolletje in het midden van de taartvorm, leg er
5 bolletjes omheen en dan nog eens 10 bolletjes. Druk ze tegen
elkaar aan, zodat de bolletjes als een 'bloem' aan elkaar vastzitten.
Leg de theedoek erover en laat ze op een warme plek nog 30 minuten
rijzen. Verwarm intussen de oven voor op 200 C.

Neem de theedoek van de broodjes en bestrooi ze met maanzaad.
Trek ovenwanten aan en schuif de taartvorm in het midden van
de oven. Bak de broodjes in ongeveer 25 minuten gaar en bruin.
Trek opnieuw ovenwanten aan en haal de vorm uit de oven. Leg er
omgekeerd een taartschaal of groot bord op en keer ze samen
voorzichtig om. Zo glijdt het paasbrood vanzelf uit de vorm.
Laat het brood op een taartrooster afkoelen. Aan tafel kan
iedereen zelf een broodje afbreken.

Tip
Misschien vindt niet iedereen amandelspijs lekker in zijn
paasbrood. Doe dan in een aantal bolletjes geen spijs en steek een
cocktailprikkertje in die deegbolletjes. Zo kun je na het
bakken makkelijk herkennen welke bolletjes niet gevuld zijn met spijs.

Home